![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
: Formarea condensului Formarea condensului pe suprafetele ferestrelor si a peretilor exteriori este o problema cu care multi dintre dumneavoastra se confunda. Ce rost are sa schimbati tamplaria veche daca aceasta problema persista? Sau de ce cu vechile ferestre nu aveam condens pe geam si pe pereti iar dupa inlocuirea acestora condensul apare? Care sunt motivele? CANTITATEA DE AER. Se stie ca daca lasi o ceasca cu apa in camera, in contact cu aerul, apa se evapora chiar si la temperatura camerei, incet dar sigur. Evaporarea, transformarea moleculelor de apa din stare lichida in stare gazoasa, are si un proces invers: CONDENSAREA (trecerea moleculelor de apa din stare gazoasa in stare lichida). Cantitate de vapori ce poate fi maxim absorbita de un volum de aer depinde de temperatura.
Exemplu: Vi se par obositoare aceste informatii? Sa incercam sa trecem peste plictiseala unui material tehnic si sa aflati ceea ce va intereseaza! De ce daca in casa aveti peste 20 grade Celsius, totusi condensul se formeaza? Aici intervine „temperatura punctului de roua” Punctul de roua descrie acea temperatura cand aerul cu o anumita temperatura initiala si o umiditate relativa nu mai este in stare sa absoarba o anumita cantitate de apa mai mare decat cea initiala. Pentru aerul din camera la o temperatura de 20 grade C si umiditare de 50%, inseamna ca in aer este absorbit 50% din maximul posibil a acntitatii de apa. Are loc o racire la 9,3 g C, va creste umiditatea relativa la 100%, insemnand ca aerul la 9,3% este saturat cu apa. La o racire in continuare a aerului, se va produce condensul, pentru ca aerul nu mai poate absoarbe apa. Condensul apare atunci cand aerul prin racire nu mai este in stare sa absoarba cantitatea de apa initiala. Ce rol joaca temperatura suprafetei partilor componente a cladirii? Pe langa temperatura si umiditatea aerului, temperatura suprafetelor cladirii joaca un rol important in formarea condensului. Pentru a ajunge in situatii de aparitie a condensului nu trebuie racita intreaga cantitate a aerului. Ajunge daca temperatura intregii suprafete ce vine in contact cu aerul sa se afle sub punctul de roua. Temperatura aerului: 20 grade Celsius
Temperatura suprafetei 15 grade Celsius - mai mare decat punctul de roua- nu mai exista condens. Formarea condensului pe suprafete reci. Acest dureaza pana cand aerul din imediata apropiere elimina apa necesara si produce o scadere a umiditatii relative, astfel incat pnctul de roua sa nu mai fie atins. Influente asupra temperaturii suprafetelor: Fiecare vorbeste despre STICLA IZOLANTA TERMIC. Sa discutam tehnologia acesteia! Valoarea - K Valoarea g Transferul de lumina Redarea culorilor- Index Transferul –UV Selectivitatea Absorbtia de energie Diferenta dintre un geam izolant cu reducerea de transfer de caldura in comparatie cu un geam izolant-standard nu se face doar prin valoarea k scazuta siprin costuri de incalzire scazute ci prin temperatura sticlei ce se modifica semnificativ. O determinare poate fi: Pentru sticla interioara: Pentru sticla exterioara: Tgli/a=Temperatura sticlei In concluzie: La o temperatura exterioara constanta si o temperatura a camerei constanta temperatura sticlei interioare devine cu atat mai mare cu cat valoarea k a geamului este mai mica. Cand putem sa luam in calcul producerea de condens pe sticla interioara Aceasta apare cand exista o imiditate ridicata a aerului din camera iar suprafata sticlei interioare este mul mai rece decat aerul din camera. · Dusul si baia determina o umiditate foarte ridicata a aerului cald din baia. La nivelul peretilor mai reci si mai ales la la nivelul sticlei interioare reci a ferestrei apare condensul datorita coborarii sub punctude roua a anotimpurile reci. Mai exista si alti factori care favorizeaza formarea condensului ca de exemplu: Unde apare umiditatea?
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|
![]() |