Printre fenomenele negative se afla si neplacuta problema „ ciuperca de mucegai”

Iarna trecuta cu temperaturi cu mult sub punctul de inghet ne ridica inca o data intrebarea daca confortul dorit este comparabil cu materialele de constructie folosite si proprietatile lor fizice. In multe locuinte aceasta intrebare este de prisos deoarece pe peretii reci au aparut locuri umede, condens, si chiar ciuperci.

Proprietarii se intreaba dupa instalarea ferestrelor din PVC, cu ce au gresit. Sunt aceleasi conditii de locuit ca si inainte. Se aeriseste din cand in cand ca si inainte si totusi astazi exista mucegai si inainte nu era.

Care sunt cauzele acestei schimbari nedorite?
In majoritatea cazurilor in reconstructia si modernizarea apartamentelor s-a efectuat o schimbare a ferestrelor si s-a introdus un nou sistem de incalzire. Chiar si apa calda vine printr-o instalatie centrala din pivnita si nu printr-un incalzitor instantaneu de apa in baie si bucatarie. Corpurile de incalzire sunt dotate cu ventile-termostat si distribuitoare.

Ce s-a schimbat neobservat in cazul masurilor luate totusi corespunzand nivelului tehnic actual fata de conditiile anterioare?
1. Ferestrele etanseaza. Curentul neplacut din fata ferestrelor a disparut. Astfel a disparut si asa zisa aerisire fortata a ferestrelor.
2. Prin eliminarea sobelor in baie s-au inchis si hornurile respective. Astfel au fost eliminate si alte posibilitati de aerisire fortata.
3. Costul crescut al energiei necesare pentru incalzirea apartamentului determina proprietarul sa incalzeasca economic. Daca temperatura camerei este mai mica atunci si temperatura peretilor este si ea mai mica, astfel se poate ajunge sub punctul de roua si astfel se favorizeaza aparitia condensului. Pe de alta parte aerul aflat mai putin in miscare are capacitatea mai scazuta de a absorbi umezeala.

Concluzia este „aerisiri repetate”
„Umezeala in exces poate fi doar aerisita”
Scuza risipei de energie si a intrarii de aer pentru scurt timp, lipsa posibilitatii de aerisire in cursul zilei trebuie acceptata!?

Ce trebuie facut?
Realitatea este ca in mai mult de 90% din cazuri de ex. In formarea de mucegai exista mai multa umiditate in apartament decat o permite cladirea.
Umiditatea nu a aparut printr-o zidarie defecta ci printr-un proces de viata normal.

Umiditatea trebuie eliminata din exterior prin aerisire.

Aceasta se realiza inainte prin ferestre neetanse. Astazi trebuie deschis geamul cu acest scop. Aceasta risipa de energie nu trebuie evitata.

Cateva indicatii pentru eliminarea umiditatii!

  • Aerisirea serveste eliminarii aerului consumat, ccald si umed la exterior. In contramiscare rebuie sa inre aer proaspat, rece si uscat. Este important schimbul de aer care se realizeaza cu o cedare de caldura la exterior.
    Aceste pierderi se pot limita printr-o aerisire de scurta durata si intensiva-ferestre largi deschise, daca este posibil si prin curent de aer pentru cateva minute. In timpul iernii se poate astfel improspata aerul printr-o racire minima a camerei.
  • Eliminarea umiditatii la exterior trebuie sa se faca in incaperea in care exista umiditate, ex. Baie sau bucatarie. Asta inseamna ca usile acestor incaperi sunt inchise si umiditatea nu se poate raspandi in tot apartamentul.
    Usile glisante dintre baie si dormitor sau inlaturarea usii de la bucatarie nu are sens. Dupa dus sau gatit etc. se vor deschide larg ferestrele cu usile inchise.
  • Acelasi lucru este valabil si pentru dormitor. Aici omul elimina umiditate in timpul noptii prin respiratie si piele. Aceasta se gaseste in aer, mobila, asternuturi, covoare, draperii si poate fi eliminata doar treptat.
    Dimineata dupa trezire se deschide fereastra pentru scurt timp cu incalzirea oprita. Aerul umed se elimina si se inlocuieste cu aer uscat. Dupa inchiderea ferestrei se incalzeste camera pentru ca dupa cum se stie aerul cald poate absorbi mai multa umiditate.
    Inainte de parasirea locuintei(si in multe cazuri intre trezire si plecare tece o ora buna) se recomanda o noua aerisire scurta.
    Intre timp o parte din umezeala este absorbita de aer si poate fi eliminata la exterior.
 

 

 

 

 

 

 

 
 

Home  |  Despre noi   |   Tamplarie Al   |  Geam termopan   |   Intretinere   |   Poze  |   Contact
Copyright ® 2005 DENYPLUS. Toate drepturile rezervate. Creat de Valy.